02
Април
2018

РИОСВ – Монтана провери рекултивацията на хвостохранилище за минни отпадъци

РИОСВ-Монтана днес направи проверка на рекултивацията на хвостохранилище „Голям Буковец” в землището на село Желязна, община Чипровци. Директорът на екоинспекцията се самосезира по случая с потенциално запрашаване в района и разпореди проверка на място.

Хвостохранилището „Голям Буковец“ съхранява формираните минни отпадъци от обогатителната фабрика за флуорит в землището на Чипровци, чиято експлоатация е преустановена. В момента се изпълнява проект за закриване и рекултивация и корекция на речното корито на река Голям Буковец.

Установено е, че работата по рекултивацията продължава при спазване изискванията на изготвения проект. Рекултивационната площ е 138 дка. Около 40% от площта на хвостохранилището е рекултивирана с горен изолиращ пласт, състоящ се от геосинтетична минерална подложка – два пласта нетъкан геотекстил с положен бентонит между тях. Върху минералната подложка е положен слой от неуплътнени земни маси. На 20% от рекултивираната площ е извършено затревяване. Изграден е около 800 м бетонов канал за естествени води през хвостохранилището. Започнало е изграждането на тунела под последната дига, който ще отвежда водите на р. Голям Буковец към р. Чипровска Огоста.

Хвостохранилище „Голям Буковец” е собственост на „България Флуорит” ЕООД.

Categories: Актуално

28
Март
2018

РИОСВ – Монтана обявява конкурс за великденска картичка с най-оригинално пожелание

 

По повод големия християнски празник Възкресение Христово, РИОСВ – Монтана обявява конкурс за най-оригинална великденска картичка с най-оригинално пожелание!

Очакват ни благословени великденски празници с много радост и веселие. Нека зарадваме най-близките си хора с красива картичка!

Участие в конкурса могат да вземат деца от 1 до 12 клас от всички училища от област Монтана и област Видин.

Победителите в конкурса ще получат следните награди:

1. Място – цифров фотоапарат

2. Място – дигитална фоторамка

3. Място - флашка

Краен срок за представяне на творбите е 04.04.2018 г.

Произведенията могат да бъдат изпратени по ел. поща, по обикновена поща или донесени в РИОСВ – Монтана.

Адрес за представяне на творбите: гр. Монтана 3400

ул.“Юлиус Ирасек“ № 4, ет.3,

пк 55

e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Categories: Актуално

23
Март
2018

Часът на Земята 2018 ще се проведе в събота - 24 март, от 20,30 до 21,30 ч.

Часът на Земята, за пореден път ще обедини милиони хора по света в послания и действия за опазване на планетата

Започвайки като символично събитие за гасене на осветлението в Сидни през 2007 г., Часът на Земята вече се отбелязва в повече от 180 държави като световен споделен момент на солидарност за планетата.

През последното десетилетие Часът на Земята вдъхнови милиони да подкрепят и да участват в проекти за опазване на климата и на природата. Движението спомогна за създаването на 3,4 милиона хектара защитена морска зона в Аржентина, 2,700 хектара гора, наречена „Часа на Земята“ в Уганда и помогна за приемането на ново законодателство за опазване на моретата и горите в Русия.

Categories: Актуално

22
Март
2018

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕДСТВАЩИ БЕЛИ ЩЪРКЕЛИ

 

       Необичайното застудяване и снежната покривка през последните няколко дни поставиха на изпитание мигриращите ята бели щъркели. В повечето случаи животът на щъркелите не е застрашен, особено когато те имат възможност да си набавят необходимата храна. Водоемите не са замръзнали, мишките и полевките, с които щъркелите също се хранят, са активни, на места и жабите вече са излезли, така че птиците могат да си намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях. Дивите птици, когато нямат достатъчно храна, знаят как да пестят силите си, това се вижда и на снимките на щъркеловите ята – птиците в ятото стоят неподвижни, за да пестят енергия, с полуразперено оперение, за да съхраняват топлината си.

На нас те изглеждат нещастни и нуждаещи се от помощ, но всъщност когато хората отидат да ги хванат, за да им помогнат, те принуждават щъркелите да правят опит да излитат или да бягат и така да изразходват ценните си запаси от енергия. Енергия така необходима им в това време. В тези случаи дори да бъдат уловени част от птиците, по-голямата част от ятото бива принудена да хаби енергия и така се излага на по-голям риск да не оцелее.

Много важно е обаче да се знае, че от помощ се нуждаят само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ, и то според указанията на МОСВ и изискването на закона. Помагайки им, трябва да подходим много внимателно и по възможност да се консултираме с хора, които имат необходимите познания и опит.

За повече информация може да обръщате и към Спасителен център за дивите животни в Стара Загора или на неговата тяхната Facebook-страница.

Categories: Актуално

life2016

reach 2018 campaign banner

ЧЕРВЕНА КНИГА НА РБ 2015

IBAN: BG 16UBBS 8002 3106 1524 00; BIC: UBBSBGSF при ОББ – Монтана

Банкова сметка

Заявления

Образци на заявления за издаване на документи

placeholder